X

Nuo 2023 m. gruodžio 1 d. pasikeitė dokumentų atsiėmimo tvarka.

Dokumentai perduodami tik  kontaktiniu būdu, darbo valandomis.

Atvykę atsiimti jums paruoštus dokumentus, skambinkite telefonspynėje ant durų nurodytu numeriu.

Šriftas
A A A
Fonas
Iliustracijos

Rekomendacijos: kaip bendrosios aviacijos orlaiviuose skraidinti pavojingas medžiagas?

Europos aviacijos saugumo agentūra (EASA) ir Transporto kompetencijų agentūra (TKA) bendrosios aviacijos bendruomenei primena taisykles ir rekomendacijas dėl pavojingų medžiagų skraidinimo.

Kas yra pavojingos medžiagos?

Nors sąvoka pavojingos medžiagos oficialiuose ICAO dokumentuose ir Europos Sąjungos reglamentuose turi ilgus ir sudėtingus apibrėžimus, paprastai jas galima apibūdinti kaip daiktus, kurie turi tikimybę sprogti, užsidegti ar sukelti kitokias sudėtingas sąlygas orlaivyje.

Prie pavojingų medžiagų priskiriamos ličio baterijos. Nors originalios baterijos, pirktos iš patikimų pardavėjų ir pažymėtos CE ar kitokiu kokybę žyminčiu ženklu, problemų sukelti neturėtų, vis dėlto EASA rekomenduoja visus elektroninius prietaisus, naudojančius ličio baterijas, orlaivyje laikyti pasiekiamu atstumu.

Skrydžio metu draudžiama naudoti išorines baterijas (angl. – power bank) ar krauti elektronines cigaretes. Taip pat reikėtų vengti prietaisų su ličio baterijomis numetimo, suspaudimo ar bet kokio kitokio mechaninio pažeidimo. Naudodami elektroninius prietaisus venkite jų perkaitimo.

Kita pavojingų medžiagų kategorija – sprogstamosios medžiagos, degūs skysčiai ir kiti daiktai, galintys sužaloti. Jeigu daiktas gali būti laikomas pavojingu, kai jis yra ant žemės, skrydžio metu toks daiktas gali sukelti dar didesnį pavojų. Prie pavojingų daiktų priskiriami sprogmenys (signalinės raketos, šoviniai, fejerverkai ir pan.), degios medžiagos (degalai, dažai, klijai, žiebtuvėliai) ir ėsdinančios medžiagos (rūgštys, valymo priemonės). Tokių daiktų verčiau į orlaivio saloną neimti.

Kaip elgtis, jeigu įvyksta incidentas, susijęs su pavojingomis medžiagomis?

Skraidindami pavojingas medžiagas iš anksto apgalvokite, ką darytumėte incidento (gaisro, sprogimo ir pan.) atveju ir:

  • Informuokite keleivius, kokių daiktų jie negali pasiimti į orlaivį.
  • Papasakokite jiems, ką reikėtų daryti, jeigu nutiktų incidentas, susijęs su pavojingomis medžiagomis. Keleiviai turėtų išlikti ramūs, nepanikuoti ir apie incidentą iš karto pranešti jums.
  • Būkite pasiruošę ir žinokite, ką patys darytumėte įvykus incidentui. Prieš skrydį patikrinkite orlaivyje esančius gesintuvus.
  • Gaisro atveju nedelsdami imkitės būtinųjų veiksmų.

Ką daryti, esant poreikiui skraidinti pavojingas medžiagas?

Esant poreikiui skraidinti pavojingas medžiagas vykdant bendrosios aviacijos skrydžius, kviečiame konsultuotis su TKA specialistais. Į specifinius klausimus atsakys Skrydžių priežiūros skyriaus specialistai, kuriems rašyti galite el. paštu [email protected].

EASA informaciją bendrajai aviacijai pavojingų medžiagų tema rasite čia.