Šriftas
A A A
Fonas
Iliustracijos

Kelių ir tiltų kokybei užtikrinti – pati moderniausia technika

Siekiant didinti darbo našumą, mažinti tyrimų sąnaudas ir užtikrinti kelių ir tiltų kokybės tyrimų tikslumą TKA įsigijo modernią tyrimų techniką – kelių georadarą, kontroliuojamo išilginio slydimo įtaisą ir tiltų monitoringo sistemą.

Naujos kartos georadaro rodmenų kalibravimui naudojama metalo plokštė žymiai sumažina kernų ėmimų skaičių, o tai sudaro galimybę mažiau ardyti naujai paklotą asfalto dangą. Georadaras vienu pravažiavimu tikrins asfalto storį abiejuose rato pėdsakuose. Tokiu būdu jis padidins darbo našumą ir sumažins tyrimų sąnaudas vykdant asfalto dangos kokybės kontrolinius tyrimus.

2018 metais pasikeitus Automobilių kelių dangos konstrukcijos asfalto sluoksnių įrengimo taisyklėms, kurios numato naują kelio dangos paviršiaus atsparumo slydimo rodiklio matavimo metodą, kai rodiklio vertės nustatomos, matuojant 60 km/h greičiu kontroliuojamo slydimo įtaisu atitinkančiu standartą CEN/TS 15901-14, atsirado poreikis įsigyti kontroliuojamo išilginio slydimo įtaisą Via Friction. Šis  įrenginys ne tik sudarys galimybes tiksliau kontroliuoti įrengiamų asfalto dangų kokybę, bet ir padės įvertinti dangos slidumą avaringuose kelio ruožuose.

Naujoji tiltų monitoringo sistema skirta tiksliam konstrukcijų (tiltų, pastatų, kolonų, bokštų) statiniam ir dinaminiam poslinkių monitoringui. Su ja yra galimybė atliki dinaminį inžinerinių konstrukcijų stebėjimą aukštu dažniu (iki 400 Hz) ir mažesniu negu 1,0 mm tikslumu.  Naujoji sistema sumažins darbo sąnaudas ir praplės tiltų bei viadukų tyrimų galimybes nustatant jų laikomąją gebą ir likutinį gyvavimo amžių. Tikimasi, kad ši sistema padės efektyviau valdyti tiltų ir viadukų būklės kokybę parenkant tinkamiausią remontą ar planuojant jam atlikti reikalingą laiką. Tikimasi, kad šios sistemos naudojimas tiltų ir viadukų būklės stebėsenoje žymiai sumažins išlaidas jų remontui ir priežiūrai.

Kelių georadaras su programine įranga

 

Kontroliuojamo išilginio slydimo įtaisas

 

Tiltų monitoringo sistema