X

Nuo 2023 m. gruodžio 1 d. pasikeitė dokumentų atsiėmimo tvarka.

Dokumentai perduodami tik  kontaktiniu būdu, darbo valandomis.

Atvykę atsiimti jums paruoštus dokumentus, skambinkite telefonspynėje ant durų nurodytu numeriu.

Šriftas
A A A
Fonas
Iliustracijos

Ar saugu vaikams keliauti į Lietuvos mokyklas ?

Vidutiniškai kasmet eismo įvykiuose nukenčia 495 mokyklinio amžiaus vaikai (7–18 m.). Mokslo metų laikotarpiu ypatingai daug vaikų būna prie mokyklų ir kitų ugdymo įstaigų, į kurias jaunuoliai keliauja beveik kiekvieną dieną. Siekiant apsaugoti vaikus nuo eismo įvykių, infrastruktūra aplink mokyklas turi būti ypatingai saugi.

2023 m. VšĮ Transporto kompetencijų agentūros (TKA) specialistai atliko tyrimus, kuriuose vertino aplink 5-ias privačias ir 5-ias valstybines Lietuvos mokyklas (Vilniuje ir Kaune) esančią infrastruktūrą. Tirtos mokyklos:

  • Vilniaus licėjus
  • Vilniaus Gabijos gimnazija
  • Vilniaus Gabijos progimnazija
  • Vilniaus Saulės privati gimnazija
  • Vilniaus Humanistinė mokykla
  • Šiuolaikinės mokyklos centras
  • Vilniaus Erudito licėjus
  • Kauno Erudito licėjus
  • KTU gimnazija
  • Kauno Saulės gimnazija

Projekto metu siekiama nustatyti, ar Lietuvoje aplink mokyklas yra užtikrinamas vaikų bei kitų eismo dalyvių saugumas. Mokyklos parinktos atsitiktiniu būdu, tačiau tuo pačiu ir atsižvelgiant į vietovę (kad nebūtų kieme tarp gyvenamųjų namų). Tyrimai atlikti pagal projekto Star Rating for Schools (SR4S) metodiką, kuria remiantis surenkama informacija apie infrastruktūrą ir pateikiami eismo saugumo vertinimai – nuo 1 iki 5 žvaigždučių (1 – labai nesaugu, 5 – labai saugu).

„Gauti rezultatai labai įvairūs – vertinimai svyruoja nuo 1 iki 5 žvaigždučių (vidutiniškai – 3 žvaigždutės). Tai parodo, kad vis dar per mažai dėmesio skiriama infrastruktūrai aplink ugdymo įstaigas. Pastebėta, kad vienas iš pagrindinių faktorių, lemiančių gerą įvertinimą – transporto priemonių greitis. Jeigu aplink mokyklą leidžiamas greitis yra iki 30 km/val. ir vairuotojai neviršija leistino greičio, sauga aplink mokyklą ženkliai pagerėja. Deja, tačiau beveik aplink visas tirtas mokyklas greitis yra viršijamas bent 10 km/val., todėl padidėja eismo įvykių rizika bei patirtų traumų eismo įvykių metu sunkumas. Tad kviečiame savivaldybių bei mokyklų atstovus rūpintis mažųjų eismo dalyvių saugumu ir naudojantis Star Rating for Schools metodika įvertinti bei gerinti saugumą aplink mokyklas“ – teigia TKA atstovas Evaldas Morkūnas.

Nustačius 10-ties mokyklų vertinimus, rezultatai buvo aptarti kartu su Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių bei privačių mokyklų (kurių aplinka buvo analizuojama) atstovais. Deja, tačiau ne visi kviestų privačių mokyklų atstovai susidomėjo šiuo projektu ir susitikime nedalyvavo. Taip pat, remiantis projektu buvo pateikti siūlymai, kaip būtų galima pagerinti infrastruktūrą aplink kiekvieną analizuotą mokyklą.

Rezultatai >> ČIA

Nuoroda į projektą >>  https://starratingforschools.org/