X

Nuo 2023 m. gruodžio 1 d. pasikeitė dokumentų atsiėmimo tvarka.

Dokumentai perduodami tik  kontaktiniu būdu, darbo valandomis.

Atvykę atsiimti jums paruoštus dokumentus, skambinkite telefonspynėje ant durų nurodytu numeriu.

Šriftas
A A A
Fonas
Iliustracijos

TKA rekomendacija Lietuvoje registruotoms avialinijoms dėl Minsko skrydžių informacijos regiono

2021 m. gegužės 23 d. „Ryanair“ orlaivis vykdęs reguliarųjį komercinį keleivinį skrydį FR4978 buvo priverstas nusileisti Minsko nacionaliniame oro uoste. Orlaivis skrisdamas iš Atėnų (Graikija) į Vilnių (Lietuva), būdamas Minsko skrydžių informacijos regiono (toliau – FIR) oro erdvėje buvo nukreiptas į Baltarusijos sostinę Minską ir Baltarusijos atsakingų valdžios institucijų reikalavimu buvo priverstas ten nusileisti. Turimomis žiniomis Baltarusijos karinis naikintuvas MiG-29 ir karinis sraigtasparnis Mi-24 buvo išsiųsti perimti orlaivio ir palydėti jį į Minsko nacionalinį oro uostą, kur buvo atliktas specialus patikrinimas. Dėl šių aplinkybių orlaivio keleiviai kelias valandas buvo laikomi Minsko nacionaliniame oro uoste ir ne visiems keleiviams buvo leista tęsti kelionę į Vilnių.

Atsižvelgiant į minėtas aplinkybes, Transporto kompetencijų agentūra mano, kad toks priverstinis „Ryanair“ lėktuvo nuleidimas gali prieštarauti Čikagos konvencijai ir gali būti laikomos neteisėto įsikišimo veiksmu, kaip tai nurodyta Monrealio konvencijoje „Konvencija dėl kovos su smurtu prieš civilinės aviacijos saugumą“, kuri draudžia orlaivių areštą ar sąmoningą melagingos informacijos perdavimą pavojingą orlaivių saugumui.

Pažymėtina, kad 2021 m. gegužės 24 d. Europos Vadovų Taryba priėmė sprendimą, kuriuo ragina visus ES įsisteigusius oro vežėjus vengti skrydžių virš Baltarusijos teritorijos. Lietuvos Respublikos kompetentingos institucijos kreipėsi į Tarptautines civilinės aviacijos organizacijas EASA ir ICAO dėl situacijos įvertinimo.

Rekomendacija:

Transporto kompetencijų agentūra vertina, kad Baltarusijos oro erdvė nėra saugi skrydžiams ir, atsižvelgdama į Europos Vadovų Tarybos sprendimą, primygtinai rekomenduoja visoms Lietuvoje registruotoms aviakompanijoms nevykdyti skrydžių Minsko FIR.

 

Dėl šios priežasties TKA išleido SIB, jį galima peržiūrėti ir atsisiųsti pdf formatu

 

Naudingos nuorodos:

Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2021 m. gegužės 24 d. nutarimas Nr. 371 „Dėl skrydžių į Baltarusijos skrydžių informacijos regioną (SIR) ir iš jo“: 371 Dėl skrydžių į Baltarusijos skrydžių informacijos regioną (SIR) ir iš jo (e-tar.lt)

2021 m. gegužės 24 d. Europos Vadovų Tarybos išvados dėl Baltarusijos: 2021 m. gegužės 24 d. Europos Vadovų Tarybos išvados dėl Baltarusijos – Consilium (europa.eu)

NOTAM C(A)1547: NOTAM sąrašai (ans.lt)